Ситцеве весілля — перша річниця сім’ї

0
1942

Ну ось і пройшов 1 рік весілля. Як швидко летить час, начебто ще зовсім недавно Ви вирішували питання з чого почати підготовку до весілля, а сьогодні вже думаєте про те, як за традицією відсвяткувати річницю спільного життя.

В річницю дня одруження молодої сім’ї прийнято відзначати ситцеве весілля, або, як ще кажуть — марлеве. Наречені за цей рік вже встигли скуштувати всю буденність шлюбу, в їх спільному сімейному житті з’явилися і милі принади, і перші важкі ситуації, а одним словом це можна висловити так — настала «ситцева простота».

Ситцеве весілля - перша річниця сім'ї

Ситець — це яскрава, тонка, тендітна тканина. Відносини в молодій сім’ї слабкі: вони, як цей ситчик, можуть дуже легко «порватися» від одного нестриманого або грубого слова, від найменшого незручного руху. Але за минулий рік в сімейному побуті не потьмяніли любов і ніжність у молодят.

Подарунки на ситцеве весілля

Прийнято в день ситцевого весілля обмінюватися молодому подружжю шовковими або ситцевими хусточками. На їх куточках чоловік і дружина зав’язують вузлики, дають обіцянку один одному зберегти відданість і любов на все подальше спільне життя. Ці хусточки сім’я дбайливо і трепетно зберігає, як знак миру і любові в їх сім’ї.

На Русі була традиція — до першої річниці весілля молода дружина сама вишивала для себе сарафан, а для чоловіка сорочку. Вже з самого ранку, коли у ваші двері постукало ситцеве весілля, дружина вбирається в вишите ситцеве плаття і носить його весь день. Молодому чоловікові також необхідно в цей день красуватися в ситцевій сорочці.

Всі гості, запрошені на річницю весілля, дарують молодій сім’ї серветки, скатертини, набори постільної білизни, ситцеві хусточки, а ще обов’язково квіти, так як квіти складають основний орнамент ситцевої тканини. Подружки і мати нареченої підносять їм в подарунок дитячі сорочечки, чепчики, пелюшки. Цим вони бажають швидкої вагітності молодій дружині, а якщо жінка вже вагітна, то успішних пологів.

Як правило, свекруха дарує невістці ситцеве плаття, як образне побажання їхній родині легких і простих взаємин в подальшому житті, як цей милий і красивий матеріал ситець.

На святкування ситцевого весілля господарі накривають стіл нової ситцевої скатертиною, кладуть кожному гостеві ситцеве серветку. Прикрашають зал торжества живими квітами. Обов’язково ставлять на стіл красивий квітковий сервіз.

Ось так проходить древня традиція ситцевої річниці весілля!

ОСТАВЬТЕ ОТВЕТ

Please enter your comment!
Please enter your name here