Європейський день мов-досягнення за минуле століття

0
2230


Сто років тому, наприклад в сім’ях Булгакових і Турбіних вільно володіли п’ятнадцяттю мовами,а починаючи з 2001 року, 26 вересня відзначається Європейський день мов з метою підтримання мовної різноманітності, двомовності кожного мешканця європи, розвитку викладання різних мов у світі та їх вивчення. Він був проголошений Радою Європи з підтримкою Європейського Союзу (ЄС) під час Європейського року мов (2001). Дійсно, зараз стає все більше і більше людей, які вільно розмовляють, як мінімум, на одній іноземній мові.

Феномен володіння іноземними мовами вивчається вже давно. Чому деякім людям так важко дається спілкування рідною мовою, а інші з легкістю сприймають зразу декілька іноземних? Чи являється це результатом стресової ситуації,або навпаки генетичною загадкою? Звичайно, талант важливий, як і в будь-якій іншій сфері. З іншого боку, ще в 18-19 століттях було модно в суспільстві похизуватися знаннями вставляючи в розмову слова з французької, німецької або латині.

Знання хоча б однієї іноземної мови вважалося нормою. «Вивчаємо мови протягом усього життя» — така мотивація була оголошена UNESCO і в 21 столітті. В європейських інститутах офіційно рівноправно використовуються 24 мови: англійська, болгарська, угорська, грецька, датська, ірландська, іспанська, італійська, латвійська, литовська, малайська, німецька, нідерландська, польська, португальська, румунська, словацька, словенська, фінська, французька, хорватська , чеська, шведська, естонська. Всі рішення, що приймаються офіційними органами Євросоюзу (ЄС), перекладені на всі офіційні мови, а громадяни ЄС мають право звернутися до органів ЄС і отримати відповідь на свої запити на кожній з офіційних мов.

На заходах на найвищому рівні вживаються заходи щодо здійснення перекладу виступів учасників на всі офіційні мови (по необхідності). Незважаючи на оголошену рівноправність всіх мов Союзу, з розширенням кордонів ЄС частіше спостерігається «європейська двомовність», коли фактично в роботі інстанцій (за винятком офіційних заходів) використовуються в основному англійська, французька та, меншою мірою, німецька — при цьому будь-які інші мови використовуються залежно від ситуації. Збереження та розвиток мов, включаючи малих, оголошується як офіційна мовна політика Європейського Союзу.

Серед способів досягнення цього звичайно називають вивчення більш ніж однієї іноземної мови та продовження вивчення мов у зрілому віці. До самому свята традиційно в різних країнах проводяться різноманітні заходи — це конференції, семінари, лекції та відкриті уроки в учбових закладах, концерти, виставки..

ClasniVesty

ОСТАВЬТЕ ОТВЕТ

Please enter your comment!
Please enter your name here