Психологія сімейних відносин: реальні міфи про шлюб

0
1179

Коли молоді люди створюють сім’ю, їх відносини починають розвиватися по-новому. Відіграє також важливу роль, яку початок візьме сімейне життя. Часто людьми керує егоїзм в шлюбі, але не всі розуміють, що сімейні відносини необхідно будувати.

Психологія сімейних відносинах: етапи розвитку

У перші місяці спільного життя молоді перебувають в стані любовної ейфорії, ідеалізують відносини і партнера. Як показує психологія любові і відносин, люди схильні до ідеалізації, коли з керуються холодним розумом при виборі супутника життя. Коли ж ця завіса зникає, то настає розчарування. Так виходить тому, що ваш партнер — звичайна людина зі своїм характером, досвідом і звичками.

З’ясовується, що ваш коханий буває неговіркий, похмурий, а вам нададуть збирати його брудні шкарпетки, розкидані по всій квартирі. Рано чи пізно починається невдоволення від такої поведінки. Що — то доведеться прийняти, хоча б частково, розуміючи, що кожна людина не ідеальний і має свої недоліки. Знаходячи нове положення, подружжя змінюють сприйняття один одного і манеру поведінки. Так з чим це пов’язано? Це визначено генетикою.

Наступний етап розвитку сімейних відносин — народження дитини, тому необхідно з’ясувати, чи зможе ваш партнер бути хорошим батьком.

У кожної людини є свої уявлення про сімейні стосунки, розподіл обов’язків. Дружина і чоловік мають уявлення про закладені моделях, які існували в їхньому рідному домі. Будують відносини на основі продовження їх сімейних традицій або, навпаки, виходячи з негативного сприйняття минулого, діють методом від «противного».

Молодята не здогадуються про те, що їх чекає в сімейному житті. Тому вони намагаються слідувати ідеальним зразкам, які приведуть їх до щастя. Це можна назвати міфами про шлюб. Їх основа лежить на вихованні в сім’ї і соціальні стандарти, а вибір залежить від індивідуальних особливостей партнерів. Нижче наведені деякі з них.

Психологія сімейних відносин: реальні міфи про шлюб

Найпоширеніші міфи про шлюб

1. Щоб побудувати хороші відносини потрібно весь час напружуватися і намагатися.

І нічого не варто надірватися. Так уявляють собі відносини занадто відповідальні люди. Створенням сімейства вони готові займатися цілодобово. Постійна напруга може довести до фізичного і емоційного виснаження. У більшості випадків, люди такого мислення не дозволяють собі розслабитися, боячись втратити контроль над собою.

Такої точки зору дотримуються люди, які не довіряють партнерові і невпевнені в собі. Це обгрунтовується тим, що при вихованні дитини нав’язували прагнення заслужити любов батьків добрими вчинками.

2. Чоловік працює, а дружина повністю присвячує себе родині.

В такому випадку зміцнення відбувається тільки на перших роках. У той час як чоловік домагається професійних успіхів, дружина налагоджує побут. Чи не приділяючи належної уваги і часу своїх професійних обов’язків, вона поступово переключається на роль домогосподарки. Поки жінка займається вихованням дитини, вона відчуває свою значимість. Коли дорослі діти починають самостійне життя, жінка відчуває себе незатребуваною. Це супроводжується самобичуванням, розчаруванням в житті, депресією. Часто жінка з такими переконаннями страждає від невпевненості в собі ще до шлюбу. У цій ситуації присутній відчуття своєї неповноцінності. В такому випадку допоможе психолог.

3. Народження дитини врятує шлюб.

Коли відносини зайшли в глухий кут, малюк стане тільки тягарем. Нещасливою парі доведеться нести відповідальність ще й за долю дитини. У цьому випадку людина сподівається на те, що зміна зовнішніх обставин допоможе налагодити сімейні відносини. Але це не завжди виправдовується.

4. Людина, щиро люблячий, зрозуміє мене без слів.

Така точка зору — найпоширеніша помилка. Не завжди виправдовується очікування того, що чоловік буде вгадувати бажання дружини, яка в цьому випадку нагадує немовляти, а чоловік — маму. Чи не кожен чоловік здатний читати думки дружини. Цей міф — головна причина нерозуміння в сім’ї.

Краще відразу поділитися один з одним, що вам подобається і що дратує, чого вам хочеться, а чого немає. З’ясувати його бажання і переваги, а також розповісти про свої — завдання не з легких. Боячись образити чоловіка, дружина йде від відвертих розмов. На цьому грунті з’являється незадоволеність в сексі. В результаті складається так, що вічно нетямущий чоловік навіть не має поняття про ваші бажання.

5. Дружині — жіночі обов’язки по дому, чоловікові — чоловічі.

Подібні переконання — патріархальний уклад сім’ї. При колишньому рівні відносин і побуту вони були виправдані. У наш час подружжя розподіляють обов’язки в залежності від своїх бажань і можливостей. Наприклад, чоловікові може подобатися готувати обід, а дружині — забивати цвяхи. В даному випадку подружжя має дотримуватися патріархальних стереотипів, інакше почнуться конфлікти в родині.

Припустимо, дружина любить сама господарювати в будинку, а чоловік намагається їй допомогти і пропонує найняти хатню робітницю. Дружині може здатися, що її не цінують. До того ж чоловік, який не вміє забивати цвяхи, вважається поганим. Часто, цей міф нав’язаний матерями, охочими, щоб все було як у звичайних людей.

6. Флірт — ворог сімейного життя.

За опитуваннями людей, легкий флірт тільки зміцнює шлюб і підсилює сексуальне бажання. Що поганого може бути, якщо партнер привертає увагу. Безсумнівно, виникає загроза, що флірт закінчиться зрадою і настане кінець шлюбу.

Швидше легка інтрижка допоможе пожвавити стосунки. При цьому ступінь флірту контролює думка про наявний шлюбі. Дружині простіше пробачити зраду чоловіка, але квіти, подаровані коханці — ніколи. Для чоловіків найважчим є її факт. Флірт дружина заводить чоловіка, якщо тільки він не ревнує її до всього, що рухається.

7. Велика любовна пристрасть зміцнює шлюб.

За статистикою це не так. Пристрасть стимулює бажання бути завжди разом, насолоджуватися задоволенням від кожної хвилини, проведеної в самоті, але разом з тим вона легко провокує розставання, страждання і бурхливі сварки. Часто вона нагадує полум’я, яке з легкістю займається і так же легко згасає, залишаючи після себе тільки попіл.

Коли згодом пристрасть вщухає, подружжя бурхливо з’ясовують відносини, намагаючись пробудити колишні почуття. З — за цього страждають діти, їх лякає емоційний настрой батьків. Вони навіть і не здогадуються, наскільки добре відчувають себе мама з татом, коли залишаються вдвох.

8. Мій чоловік повинен бути мені найкращим другом.

В даному випадку, від партнера потрібно прояви щирої відданості, взаємної допомоги, товариства. Таке мислення є помилковим. У любові і дружбі діють різні психологічні механізми. Партнер, що очікує справжньої прихильності, сприймає як зраду будь-які теплі почуття до інших людей. З іншої точки зору існує переконання, що з друзями не займаються сексом.

Дружні стосунки характерні для підлітків, коли молоді люди ще не створили свою сім’ю. Спроби перенести їх з продовженням в сімейне русло приречені на невдачу. Крім взаємної допомоги і поваги необхідні більш зрілі почуття, такі як романтичні і любовні. У підсумку, народження дітей зобов’язує чоловіка і дружину вчитися виконувати і батьківську роль.

Яку небезпеку таїть в собі міф? Намагаючись реалізувати невірні уявлення, можна не зрозуміти і не розгледіти людину, що живе поруч.

Думаю, не всі люди дадуть відповідь впевнено, на якому міфі будуються їхні стосунки. До того ж в кожній родині є свої поняття з цього приводу. Іноді вони бувають, однакові або протилежні. Нічого страшного немає в тому, якщо ваші відносини тримаються на одному з цих помилкових міфів. Згодом люди починають розуміти свої помилкові переконання. Але прийти до правильних висновків допоможе гнучкість мислення.

ОСТАВЬТЕ ОТВЕТ

Please enter your comment!
Please enter your name here